Det är inte alltid så lätt att veta om det är en hemlös katt eller ej. Är den smutsig, tovig, hungrig, mager? Då är den förmodligen hemlös.

Då kan du göra så här:
Börja med att titta i kattens vänstra öronlapp. Titta för säkerhets skull även i den högra (vi har fått in katter som varit öronmärkta i höger öra). Finns där en tatuering? Då är katten id-märkt och ägaren kan hittas. Skriv ner vad det står och kontakta Kattregistret. Dem hittar du på www.djurid.se eller ring 08 – 795 30 00 och be att få tala med Kattregistret. Om det är en otydlig märkning så kan du ändå få hjälp på www.djurid.se

Är katten inte id-märkt så kan du gå in på vår hemsida och titta bland de efterlysta katterna vi har där.

Tips:
Prata med grannarna. Någon kanske vet vem som äger katten.
Sätt upp lappar i trappuppgångar, i närbutiker, annonsera gärna i VLT.

Katten kan också vara chipmärkt. Ett chip kan du varken se eller känna, det krävs en särskild chipavläsare för det. En sådan avläsare har alla veterinärer, polisen och vi. Du kan dock inte komma till oss med kissen, men om du har möjlighet så är det ju bra om du kan åka till en veterinär och låta dem kolla detta.

Tänk på att:
Kontakta oss så fort du misstänker den är hemlös! Vi har långa väntelistor och kan inte hjälpa dig och katten direkt du hör av dig. Är det sommar och varmt så tänk inte att du skall vänta till vintern, när det blir kallt! Då kanske vi inte kan hjälpa dig förrän nästkommande sommar och katten tvingas leva ute hela vintern!

Om du börjar mata en hemlös katt så är du, rent juridiskt, ägaren! Det är alltså du som har ansvar för katten. Börjar du mata den så måste du också ta hand om den på andra sätt (veterinärbesök, id-märkning, medicinering vid behov mm). Annars kan du faktiskt bli åtalad för vanvård eller till och med djurplågeri! Tänk också på att, enligt den lokala ordningsstadgan måste katter som springer ute vara id-märkta så att ägaren kan kontaktas!

Senaste